solar lampen

Solar lampen in de tuin

Een herinnering uit mijn vroege jeugd was een lunch bij mijn grootouders thuis. Het statige huis in Nijmegen had een schattige verborgen achtertuin, met een beekje erachter. Mijn grootouders waren toen ongeveer rond de zeventig, gok ik. Mijn oma had de tuin heel mooi versierd voordat de hele familie aankwam, ze had de tafel bedekt met allerlei hapjes, en in de tuin had ze overal van die solar tuinverlichting geplaatst. Rond de tuin hing een lange lichtslang, en in elk hoekje was een soort oplichtende fakkel. Mijn vader had als cadeau toevallig een ook een solar lamp meegenomen, in de vorm van een buddha beeld. Mijn oma was er erg blij mee, en zette hem pontificaal midden in de tuin.

Ik wist niet precies wat solar inhield, tot ik aan mijn oma vroeg waar ze de batterijen van al haar lampen in deed. Ik kon namelijk geen klepje vinden. Mijn oma moest toen erg lachen, en legde uit hoe het werkte. De energie van de zon laadde de lamp op, omdat de lamp kleine reflectoren onder het glas had. Die ving de energie van de zon op, en laadde zo de lamp op. Overdag kon je het licht van de lampen niet goed zien, maar ‘s avonds wel. Dan lichtten alle lampen op en bleven ze de hele nacht schijnen. Een geruststellend, blauw licht. Ik vroeg mijn oma of ze niet bang was voor kortsluiting, of vuur. Weer moest mijn oma lachen, en vertelde dat er bij solar lampen geen elektriciteit bij komt kijken, want ze zitten niet in een stopcontact. Daardoor kan er geen kortsluiting, en dus vuur, ontstaan. De ledlampen in de solar lampen blijven koel, en geven een rustgevend blauw licht. Die is ook niet warm, als je het aanraakt. Mijn oma liet me een lamp aanraken, wat ik eerst niet durfde. Ik had namelijk geleerd dat je lampen niet mocht aanraken ‘op het bolletje’.
Maar oma hield mijn hand vast en zei dat het oké was, dus ik deed het. Ik voelde niks. Niet eens een beetje warm. Oma zei dat de lampen veilig waren, binnen en buitenshuis. Al zet je de meeste solar lampen buiten want je hebt de energie van de zon namelijk nodig. Binnen is het vaak te donker.

Nu ik ouder ben, heb ik zelf solar lampen in huis. Hoewel ik op driehoog woon, en dus geen tuin heb helaas, heb ik een klein balkonnetje met ijzeren tralies. Ik vond deze altijd heel ongezellig en koud, maar dankzij de herinnering aan mijn oma hangen er nu gezellige bolletjes solar lampen in, wat het gezelliger maakt!

Posts created 23

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven