Leer alles over epoxy vloeren!

Epoxy: het is een woord wat je tegenwoordig steeds vaker hoort. Doordat het erg veelzijdig te gebruiken is hoor je het vaak in verschillende settings, waardoor het niet makkelijk is om uit de context op te maken wat het precies is, wat het doet, en waarvoor het gebruikt wordt. We zetten daarom hier alles wat je moet weten over epoxy op een rijtje!

Wat is epoxy?

Epoxy is een kunsthars. Het bestaat uit een vloeibare basiscomponent, namelijk hars, en een vloeibare verharder. Door deze twee componenten te mengen wordt het materiaal uiteindelijk een hard plastic achtig materiaal. Dit klinkt misschien als een ingewikkeld proces, maar het is juist voor de doe-het-zelver erg eenvoudig om te verwerken. Doordat het wel ontzettend stevig is maar toch makkelijk zelf te gebruiken is het een enorme doorbraak geweest op veel verschillende gebieden. 

Soorten epoxy

Doordat het materiaal wordt gemaakt door middel van een proces waarbij 2 componenten gemengd worden, is er erg veel variatie mogelijk. Je kunt variëren in de hoeveelheid van beide componenten en dan een compleet ander eindresultaat krijgen. Hierdoor zijn er heel veel verschillende soorten epoxy mogelijk om te maken. En daardoor is het weer voor veel verschillende dingen in te zetten. Zo wordt het gebruikt voor het maken van sieraden, maar ook voor lijm; het wordt gebruikt voor boutbouw, maar ook voor schilderijen. Kortom, epoxy is ontzettend breed inzetbaar.

Epoxy vloer

Maar waar epoxy het meest in uitblinkt, is zijn inzetbaarheid als vloercoating. Het wordt veel gebruikt als vloercoating in garages, fabriekshallen, showrooms en winkelvloeren maar is ook erg geschikt voor je eigen woonkamer. Door de epoxy vloer coating te mengen met de epoxy harder kan het mengsel daarna zelf eenvoudig met een roller worden aangebracht; een proces wat veel makkelijker gaat dan bijvoorbeeld een gietvloer. Daarbij wordt in veel dikkere lagen gegoten, wat een specialistische klus is. Het voordeel van epoxy is dat het zich juist uitstekend leent voor doe-het-zelvers, omdat het eindproduct erg goed is maar het wel gemakkelijk zelf gedaan kan worden. 

Voordelen van epoxy

Op basis van bovenstaande informatie heb je waarschijnlijk al een aardig beeld van wat epoxy nou zo’n mooi materiaal maakt, maar we zetten alle voordelen toch nog even op een rijtje. Doordat epoxy 2 componenten mengt zijn er veel variaties in mogelijk, wat betekent dat je van 1 middel eigenlijk ontzettend veel verschillende dingen kunt maken. Dit maak het toegankelijk en inzetbaar voor veel verschillende vakgebieden, maar ook veel hobby’s. Daarnaast is het makkelijk voor doe-het-zelvers om te gebruiken maar zorgt het toch voor een mooi resultaat. Ideaal dus!

Posts created 29

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven